Geest Van Sefarad

Geest van Sefarad PDF
Author: Fred de Haas
Publisher:
ISBN: 9789088506574
Size: 10.48 MB
Format: PDF, ePub
Category : Sephardim
Languages : nl
Pages : 183
View: 4024

Get Book

"Na de val van het laatste Arabische bastion Granada in 1492 werden de joden uit Spanje verdreven door de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella. Zij namen hun 15e-eeuwse Spaanse taal en liederen met zich mee. Enkele jaren later overkwam de joden in Portugal hetzelfde. Deze Sefardische joden waaierden uit naar landen als Nederland, Brazilië, Italië, het oude Ottomaanse Rijk en de koloniën in het Caribisch gebied. Geest van Sefarad beschrijft aan welke geestelijke, culturele en politieke invloeden zij daar werden blootgesteld. Zij verrijkten de landen van vestiging op hun beurt met hun cultuur en economische bedrijvigheid. Fred de Haas schetst een beeld van deze joden vóór de verdrijving uit Spanje, van de Romeinse tijd tot en met de Arabische overheersing. Zo leefden zij onder de Arabieren vredig samen met christenen en moslims in een cultureel hoogstaand klimaat. Totdat de Spaanse Inquisitie tot vervolging overging... Het Sefardische Spaans is nog steeds levend op tal van plaatsen in de wereld en in prachtige liederen. Een aantal hiervan is opgenomen in dit boek, met vertaling in het Nederlands. Bijzonder is verder dat Fred de Haas de Sefardisch-joodse gemeenschap van Curaçao als eerste weet in te bedden in het grotere kader van de wereldgeschiedenis."--Back cover.

Deutsches Exilarchiv 1933 1945

Deutsches Exilarchiv 1933 1945 PDF
Author: Werner Berthold
Publisher: Springer-Verlag
ISBN: 3476032760
Size: 11.82 MB
Format: PDF, ePub
Category : Literary Criticism
Languages : de
Pages : 714
View: 4952

Get Book

Einzigartige Sammlung deutschsprachiger Exil-Publikationen. Der Katalog des Exilarchivs der Deutschen Bibliothek verzeichnet insgesamt 6.900 Veröffentlichungen deutschsprachiger Emigranten, deren Bücher zwischen 1933 und 1950 im Ausland erschienen sind. Ausführlich beschrieben werden vor allem von Exilierten verfasste Werke in Erstausgaben, Nachauflagen und Übersetzungen sowie von Exilierten herausgegebene, übersetzte, illustrierte und gestaltete Bücher. Einbezogen sind auch Veröffentlichungen jüdischer Verlage und Organisationen in Deutschland, Österreich und der Tschechoslovakei nach 1933 sowie die gesamte Produktion von Exilverlagen. Die Publikationen stammen überwiegend aus Belletristik, Geistwissenschaft, Politik und Publizistik.

Maar Nog Is Het Einde Niet

Maar nog is het einde niet PDF
Author:
Publisher: Amsterdam University Press
ISBN: 9789053564387
Size: 38.91 MB
Format: PDF, Kindle
Category : Aufsatzsammlung
Languages : nl
Pages : 178
View: 3247

Get Book

Uit een opiniepeiling gehouden in opdracht van het Amerikaanse Newsweek blijkt dat bijna de helft van de Amerikaanse bevolking, of ze nu christen zijn of niet, gelooft dat de wereld eindigt met een allesbeslissende slag tussen Christus en de Antichrist in Armageddon. De huidige aardbevingen overstromingen en wervelstormen, 'nieuwe' ziektes als aids en het Ebola-virus als mede de gewelddadige gebeurtenissen in de samenleving vormen een voorbode voor het komende einde, aldus de 'eindtijdgelovigen' in dezelfde opiniepeiling. In Maar nog is het einde niet wordt, onder redactie van dr Durk Huite Hak en dr Lammert Gosse Jansma, door een keur van deskundige auteurs aandacht besteedt aan eindtijdbewegingen. Allereerst een historisch gedeelte met aandacht voor het jaar 1033 en 1533, en een eigentijds gedeelte waarin aandacht wordt besteed aan eindtijdbewegingen van deze eeuw. Aan de orde komen verder zaken als het eindtijdenken in de gevestigde millennistische kerkgenootschappen: Getuigen van Jehova en De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, het eindtijddenken in de traditionele christelijk kerken, in het Jodendom, Boeddhisme, Hindoeïsme en Islam en ten slotte het geseculariseerd millennium (ufologie, dierenbestrijders, survivalists, aum, maria devi, etc).